Tennisalbue – Av min albue

Tennisalbue, klinisk kaldet lateral epicondylitis er en tilstand der består af smerter på den udvendige side af albuen, og normalt forbundet med meget brug af de muskler der hæfter der. Der sidder mange muskler i området som konstant er aktive ved computerbrug, eller hvis man holder noget i hånden.

 

Årsag

Der kan være flere grunde til smerterne i albuen, men jeg ser ofte en sammenhæng mellem nedsat stabilitet i skulder eller nedsat stabilitet i hånden. Nakkeproblemer som hold i nakken, et gammelt whiplash, eller diskusprolaps kan også skabe problemer i albuen. Grunden til det bliver kaldt en tennisalbue er at symptomerne ofte findes hos tennisspillere grundet den konstante aktivering af musklerne ved at holde ketsjeren,

 

Risikofaktorer for at få tennisalbue

  • Stillesiddende arbejde ved computer
  • Ensidigt arbejde med underarmen, som f.eks. håndværkere, musikere, slagtere osv.
  • Inaktiv livsstil med overforbrug af telefon eller tablet.

 

Symptomer

I de fleste tilfælde vil symptomerne komme stille og roligt som en mild smerte der kommer ved brug, men med tiden kan smerterne blive konstant og det vil være svært at finde ro. Man kan opleve nedsat styrke i hånden, albuen og skulderen.

Symptomerne forværres normalt ved aktiv brug af underarmen, men mindskes igen ved ro.

Mange prøver at holde den i ro over et par uger, og oplever en bedring, men ved normalt brug igen, kommer symptomerne ofte tilbage igen.

 

Diagnosticering

For at diagnosticere og behandle en tennisalbue er det vigtigt man kan lokalisere nøjagtig den muskel eller sene der skaber problemer.

Derudover skal man se på flere faktorer som:

  • Dagligdagsaktiviteter der provokerer området omkring albuen
  • Kompenserende mønstre i kroppen, som f.eks. nedsat styrke i fingrene, muskler der sidder tæt op af den symptomgivende struktur, nedsat aktivitet i skuldrene.
  • Gamle nakkeskader.

 

Hvad kan jeg selv gøre?

Du kan selv afhjælpe symptomerne ved at udspænde området omkring smerterne, og ændre på de aktiviteter der forværrer smerterne.

Man kan også træne fingre og skuldre, samt musklerne omkring albuen for at se om det afhjælper symptomerne.

Det bedste er dog at få en fuldstændig undersøgelse og afklaring på lige præcis hvad der er galt så man ikke nøjes med at fjerne symptomerne, for derefter at opleve smerterne vende tilbage nogle år efter.