Ondt i ballen – Piriformissyndrom

Årsagen til Piriformissyndrom kan være mange, og syndromet er også kun en betegnelse for at iskias nerven bliver klemt af piriformismusklen, som er den mest yderliggende udadrotatormusker for benet. Den øget spændthed der kommer i musklen kan skabe mange former for lændesmerter, og udstråling i benet.

For at finde ud af hvad der skaber denne spændthed i musklen laver jeg en grundig undersøgelse for at finde den mest effektive behandling.

Som skrevet er piriformismusklen primære virkning at udadrotere hoften, dvs. Den drejer lårbenet ud af, men den er også en synergist (laver samme bevægelse)til den store ballemuskel Gluteus Maximus.

Jeg ser ofte en inhiberet ”død” ballemuskel, så Udadrotatorerne deribalndt piriformismuklen skal lave en bagoverbøjning af hoften og derfor bliver spændt da det ikke er dens primære arbejde. I dette tilfælde skal piriformis musklen afspændes og den store ballemuskel skal vækkes til live ved små aktiveringsøvelser.

En velfungerende piriformis muskel er afgørende for at opretholde en sund og smidig ryg. At forstå hvordan man vurderer og behandler en spændt piriformis er afgørende for at løse dysfunktionelle bevægelsesmønstre forbundet med lændesmerter og sacroiliaca problemer.

 

Årsager til piriformissyndrom jeg har set I klinikken:

Brækket ankel

Nedsat aktivitet i den store ballemuskel (Gluteus Maximus)

Nedsat mobilitet i lænderyggen

 

Problemer der kan ligne Piriformissyndrom:

Stærk artrose I hoften

Discusprolaps I Lænden

Diverse muskelbristninger

Nedsat stabilitet I Coremusklerne (kernemusklerne)